Αρχική σελίδα

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς στήριζε τον Ανδρέα Κουρή
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ένα μακροβούτι στο παρελθόν ανοίγει φωτεινές διόδους για το μέλλον. Ακόμη κι αν τα ευρήματα δεν προκαλούν απαραίτητα εκπλήξεις.


Ας γυρίσουμε λοιπόν το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στον Ιανουάριο του 2009. Ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από περίπου δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια,  αναλαμβάνει και πάλι κυβερνητικό αξίωμα, αυτή τη φορά ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  και 2,5 χρόνια αργότερα γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.

Δεν είχαν περάσει παρά τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του και στις 6 Μαΐου του 2009 ο Αντώνης Σαμαράς, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως υπουργός Πολιτισμού, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του 5ου μουσικού συνέδριου Αthens Μusic Forum που πραγματοποιείται στο κτίριο που στεγάζεται το κεντρικό κατάστημα της (τότε) αλυσίδας καταστημάτων Metropolis. Tη διοργάνωση του συνεδρίου, που ο τότε υπουργός Πολιτισμού τίμησε και πριμοδότησε με την παρουσία του, είχαν αναλάβει ο ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και μέτοχος σχεδόν κατά το ήμισυ, μέχρι εκείνη τη στιγμή, των καταστημάτων Metropolis Ανδρέας Μ. Κουρής και ο Πάνος Θεοφανέλλης, ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας. Μέσα σε ένα φιλικό και οικείο για όλους περιβάλλον, όπου δεν έλειψαν οι αβρότητες και οι φιλοφρονήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς  ανέφερε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόταν στο συνέδριο και όπως αναφερόταν και σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο λέγοντας με  νόημα:  « Έχω έρθει γι’ αυτόν τον χαιρετισμό προετοιμασμένος, γιατί είναι δύσκολο να τα βάλεις με τον Ανδρέα Κουρή και τον Πάνο Θεοφανέλλη ταυτόχρονα». Και την έκλεισε δίνοντας τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές για τα πρωτοποριακά θέματα του συνεδρίου και ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα Metropolis. 

 Με τις ευλογίες (και τις γνωριμίες) του τότε υπουργού και νυν πρωθυπουργού, ο Ανδρέας Κουρής συνεχίζει τη επιχειρηματική του δραστηριότητα, αποκτώντας εξ ολοκλήρου μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis.


Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Κατά ένα παράδοξο και μοναδικό για τα επιχειρηματικά χρονικά τρόπο ο Ανδρέας Κουρής, αντί να αξιοποιήσει τη νέα του επιχείρηση, αρχίζει να βάζει λουκέτα στο ένα μετά το άλλο καταστήματα, να προχωράει σε αθρόες απολύσεις και  να καθυστερεί την καταβολή των μισθών. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια καταφέρνει να εξολοθρεύσει 13 καταστήματα -αφήνοντας μόλις ένα- και να πετάξει 180 εργαζόμενους στο δρόμο χρωστώντας, σχεδόν στους μισούς, μισθούς και αποζημιώσεις που αρνείται πεισματικά να καταβάλλει ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει», την ώρα που ζει προκλητικά σπαταλώντας τον πλούτο του. Σε όλο αυτό το διάστημα συνέχισε να διογκώνει τα χρέη του τόσο προς το Δημόσιο, όσο και σε μεγάλο αριθμό  πιστωτών.

Από τότε, μέχρι και σήμερα, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής, προφανώς με την προστασία και την εύνοια των υψηλών προσώπων που τον καλύπτουν, όπως αυτό του Αντώνη Σαμαρά,  συνεχίζει απτόητος την  επιχειρηματική του δραστηριότητα. Με μοναδική παραφωνία την προσωρινή  σύλληψή του τον περασμένο Απρίλιο  για χρέη περίπου 1,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας Metropolis προς το ελληνικό Δημόσιο (για μη καταβολή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών). Μια παραφωνία που παρέμεινε σε ισχύ για μόλις τρεις μέρες, αφού ο Ανδρέας Κουρής αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100 χιλιάδων ευρώ που, προφανώς, ανακάλυψε στην περιουσία που «δεν έχει».

Όμως, δεν συνεχίζει απλώς απτόητος την  επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά και αμετανόητος, αφού κατά πως φαίνεται, το μυστικό της επιτυχίας του βασίζεται αποκλειστικά στην απλήρωτη εργασία και τη στάση πληρωμών. Δύο γεγονότα της τελευταίας περιόδου, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

Το πρώτο αφορά τη διοργάνωση του ελληνικού τελικού της Eurovision - που ανατέθηκε στον Ανδρέα Κουρή από τη διοίκηση της ΕΡΤ με παντελώς αδιαφανείς και υπόγειες διαδικασίες, λίγο πριν το λουκέτο στο κρατικό κανάλι-  και την αποστολή του ελληνικού συγκροτήματος στο Μάλμε της Σουηδίας, τα έξοδα της οποίας είχε υποχρέωση να αναλάβει ο Ανδρέας Κουρής. Όπως αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους KoΖa Mostra, βρέθηκαν πεινασμένοι στην Σουηδία και χωρίς ναύλα για την επιστροφή τους . Όπως ανάφεραν οι ίδιοι σε τηλεοπτική τους συνέντευξη, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη, αφού ο Ανδρέας Κουρής που είχε αναλάβει τα έξοδα της αποστολής τούς άφησε στο δρόμο κατά την επιστροφή τους από την Σουηδία. Ο τηλεπαρουσιαστής αποκάλυψε ότι κάθε μέλος του συγκροτήματος έπαιρνε 15 ευρώ την ημέρα για το μεσημεριανό και το βραδινό τους, με αποτέλεσμα να βάζουν σε πετσέτες τα σαντουιτσάκια από το πρωινό που τους σέρβιραν για να τραφούν την υπόλοιπη μέρα!

Μια εβδομάδα αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στο MAD TV, τη ναυαρχίδα του Ανδρέα Κουρή, δούλευαν απλήρωτοι επί έξι ολόκληρους μήνες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής), σε εξονυχιστικό έλεγχο που έκανε η επιθεώρηση εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στα βιβλία της εταιρείας διαπιστώθηκε η οφειλή των δεδουλευμένων στο σύνολο των μισθωτών για 6 μήνες, ενώ  εντοπίστηκαν και 2 εργαζόμενοι  χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Έτσι, λοιπόν, την ίδια στιγμή που σε κάποιους από εμάς τους απλήρωτους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis καταφθάνουν κατασχετήρια από την εφορία για χρέη που κυμαίνονται γύρω στα 1.000 ευρώ , εξαιτίας της πραγματικής μας αδυναμίας να τα εξοφλήσουμε, επιχειρηματίες όπως τον Ανδρέα Κουρή μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα  τις δραστηριότητές τους διογκώνοντας τις περιουσίες τους, χρωστώντας υπέρογκα ποσά σε εργαζόμενους και Δημόσιο, δίχως να τολμάει να τους ενοχλήσει κανείς.  Και το ερώτημα που προκύπτει αναπόφευκτα είναι ποιοι τον καλύπτουν και με τι «πλάτες» και ανταλλάγματα μπορεί να εξακολουθεί να κάνει μπίζνες, ανέγγιχτος από τους νόμους που εξοντώνουν κυριολεκτικά τους υπόλοιπους πολίτες;

Φυσικά και δεν περιμένουμε οποιαδήποτε απάντηση. Η πορεία της δυναστείας των  Κουρήδων σε αυτή τη χώρα είναι γνωστή πρώτιστα στους εργαζόμενους που πέρασαν από τα χέρια τους. Οι 700 και πλέον απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ALTER, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Φίλαθλος» είναι μόνο μερικά από το ανδραγαθήματα του έτερου Γιώργου Κουρή (θείου του Ανδρέα του MAD), αυτού που κατάφερε να καταστήσει τον άκρατο λαϊκισμό σε κίνημα που έμεινε στην Ιστορία ως «Αυριανισμός». Πρόκειται για μια κοινή πορεία που στηρίζεται στη φιλοσοφία της στάσης πληρωμών προς όλες τις κατευθύνσεις και στη λογική του «εμάς δεν μπορεί να μας αγγίξει κανείς». Απόδειξη; Η πρόσφατη αποφυλάκιση με βούλευμα του Γιώργου και του γιού του Ανδρέα Κουρή, μετά από δυο μήνες στο κελί, παρά την αρνητική εισήγηση του Εισαγγελέα, που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για χρέη από μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών του τηλεοπτικού σταθμού Alter, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνοντας την ανυπαρξία ισονομίας και εξακολουθώντας να αναζητούμε το δίκιο μας, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μοναδικός που μπορεί να μας φέρει κοντά στη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Θεωρώντας ότι τίποτα δεν είναι τετελεσμένο, ιδιαίτερα όταν δρομολογείται ως τέτοιο από την εργοδοτική ασυδοσία και την ασυλία που της παρέχει το κράτος, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να τσακίσουμε τις εργοδοτικές πρακτικές του κάθε Ανδρέα Κουρή.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ MAD AWARDS

στο γήπεδο του TAE KWON DO την ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 7:30 μ.μ.

Απολυμένοι/ες στα καταστήματα Metropolis


*Πρόσβαση στο σημείο με το τραμ από το Σύνταγμα (στάση «Δέλτα Φαλήρου») και με τα λεωφορεία Β2 και Ε22 (αφετηρία στην οδό Σίνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου