Αρχική σελίδα

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Βραβεία... φεσώματοςΑναδημοσίευση ρεπορτάζ της Αφροδίτης Τζιαντζή από την «Εφημερίδα των Συντακτών»:


"Αντίθετα με την πρόσφατη αποτίμηση της χούντας από τον καθηγητή Στάθη Καλύβα, ως ενός σύντομου διαλείμματος που ξεπεράστηκε γρήγορα και πλέον μοιάζει σαν παλιό έπιπλο που δεν το προσέχει κανείς, δυστυχώς η χουντο-αισθητική της ψευδο-γκλάμορους διασκέδασης, με κιτς φιέστες και ασήμαντα σαχλοτράγουδα ζει και βασιλεύει.

Τρανό παράδειγμα, το ετήσιο πανηγυράκι μουσικών βραβείων που μοιράζονται οι παράγοντες της εγχώριας ποπ βιομηχανίας.

Μιας βιομηχανίας της οποίας η κερδοφορία δεν βασίζεται στις πωλήσεις δίσκων, που έχουν ευτελιστεί, αλλά σε ένα κύκλωμα εταιρικού αλληλοξεπλύματος, μιντιαρχών, καναλαρχών, πολυεθνικών χορηγών, μαγαζιών της νύχτας και χρεοκοπημένων επενδυτών με εξασφαλισμένες προσωπικές περιουσίες.

Μιας βιομηχανίας τόσο ποπ όσο η φούσκα που σκάει, αφήνοντας πίσω της υπέρογκα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, απλήρωτους εργαζομένους και ένα βουνό από πολιτιστικά σκουπίδια.

Κάποιοι αυθεντικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν απλώς δίνουν άλλοθι στη φούσκα, προσποιούμενοι ότι το σόου πρέπει να συνεχιστεί.

Ετσι και φέτος, αύριο Τρίτη 27 Ιουνίου, στο Ολυμπιακό Στάδιο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο απονέμονται και πάλι τα βραβεία Μad. Εξω, από τις 7.30 το απόγευμα, θα βρίσκονται για έκτη συνεχή χρονιά οι απολυμένοι των καταστημάτων Μetropolis, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που ξεπερνάνε τα 600.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή.

Ο πρώην εργοδότης τους, αφού βούλιαξε τα Μetropolis, μεταπήδησε σε νέα εταιρικά σχήματα στον όμιλο ΜΑD, συσσωρεύοντας επίσης χρέη.

Τα 6 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς τις ΔΟΥ για το έτος 2016 των Α.Ε. που διευθύνει ο Α. Κουρής, τοποθετώντας τον ψηλά στον κατάλογο με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου.

Τα χρέη των Μad Radio και Mad TV στην Εφορία προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια οφείλει η επίσημα χρεοκοπημένη Μετρόπολις Α.Ε.

Οι κερδοφόρες φιέστες

Στο ερώτημα πώς ένας τόσο κραυγαλέα κακοπληρωτής επιχειρηματίας αντί να πιέζεται να πράξει τα νόμιμα διοργανώνει κερδοφόρες φιέστες, στις πλάτες των απλήρωτων και του Δημοσίου, η απάντηση είναι σχετικά απλή: Ακολουθώντας τη νομιμοφανή οδό, που λέγεται «ανοίγω εταιρείες και τις χρεοκοπώ, ιδρύω νέες καθαρές χρεών, κι άσε εργαζομένους, πιστωτές και Δημόσιο να τρέχουν».

Κορυφαίο παράδειγμα, η αλυσίδα καταστημάτων δίσκων μουσικής Μετρόπολις, την οποία ο Κουρής εξαγόρασε το 2010, βάζοντας λουκέτο σε όλα τα υποκαταστήματα το 2012 και κηρύσσοντας επίσημα πτώχευση το 2015.

Παρόμοια πρακτική ακολουθείται στον όμιλο Mad, ο οποίος διασπάστηκε το 2012 και απορροφήθηκε από νέα εταιρικά σχήματα (ΤΕΜΠΟ-ΜΟΥΣΙΚΗ Α.Ε., SOLAR MEDIA Α.Ε., ΑΚΟΗ), τα οποία διευθύνει ο Α. Κουρής ενώ στα Δ.Σ. συμμετέχουν μέλη της οικογένειάς του. Οι νέες εταιρείες αφήνουν επίσης απλήρωτους τους εργαζομένους, όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας τον Μάρτιο.

«Ενας επιχειρηματίας που ανοιγοκλείνει με άνεση εταιρείες και χρωστάει προς όλες τις κατευθύνσεις μπορεί να συνομιλεί με φορείς και κυβερνώντες, να κλείνει δουλειές με το Δημόσιο και να νοικιάζει δημόσιους χώρους (ολυμπιακά ακίνητα) για να πραγματοποιεί τα κερδοφόρα events του. Σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, την ώρα που χιλιάδες πολίτες χάνουν ακόμη και τις κατοικίες τους για λίγα χρωστούμενα, ο Ανδρέας Κουρής έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να τη γλιτώσει. Και ότι τα αστρονομικά χρέη των Α.Ε. που έχει φουντάρει δεν θα συνδεθούν ποτέ με το όνομά του», σημειώνουν οι απολυμένοι του Metropolis, που για 6η συνεχή χρονιά θα διαδηλώνουν έξω από το Στάδιο Τάε Κβον Ντο αύριο, δηλώνοντας αποφασισμένοι για το αντίθετο: ότι η ασυλία του πρώην εργοδότη τους δεν πρέπει να περάσει και ο ήδη δικαιωμένος, τόσο δικαστικά όσο και στις συνειδήσεις του κόσμου, αγώνας τους πρέπει να δικαιωθεί και στην πράξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου