Αρχική σελίδα

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

"Ενα σκάνδαλο που έγινε συνήθεια" στην Εφημερίδα των Συντακτών



Δημοσίευμα για τον αγώνα μας στη σαββατιάτικη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών"  με αφορμή την καταγγελία μας για την 3η διοργάνωση της Eurovision από το MAD του Ανδρέα Κουρή, μέσω απευθείας και αδιαφανούς ανάθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.

Ενα σκάνδαλο που έγινε συνήθεια
της Αφροδίτης Τζιαντζή

"Ενώ οι οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζομένους αγγίζουν τα 600.000 ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση του ελληνικού τελικού της Eurovision στο MAD TV του Ανδρέα Κουρή, ο οποίος, μάλιστα, έχει καταδικαστεί από τα δικαστήρια μετά δικαστικό αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων σε 27 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 7.800.

Επειδή, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να αναθέσει τον διαγωνισμό σε επιχειρηματικά συμφέροντα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει τεράστια χρέη προς τους εργαζομένους.

Επειδή, είναι αδιανόητο η διοίκηση της ΕΡΤ να αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μπορεί να βρει χρήματα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού αλλά όχι για να πληρώσει τους εργαζομένους. Επειδή, ένας κρατικός φορέας παραχώρησε δωρεάν τον διαγωνισμό μαζί ένα μέρος των κερδών σε έναν ιδιώτη με τεράστιες οφειλές, εκτός των άλλων, και προς το Δημόσιο. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει για να ελέγξει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του διαγωνισμού στο κανάλι MAD συμφερόντων Α. Κουρή;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις απολύσεως στους εργαζομένους;"

Αρκεί να αντικαταστήσει κανείς τη λέξη «ΕΡΤ» με τη λέξη «ΝΕΡΙΤ» και το MAD TV με την ΑΚΟΗ Α.Ε. (πάλι του Ανδρέα Κουρή) για να ισχύει και σήμερα, ίδια και απαράλλακτη, η ερώτηση που απηύθυναν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Φεβρουαρίου 2013 στον τότε υπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο της τρικομματικής κυβέρνησης Σίμο Κεδίκογλου για «την απαράδεκτη απευθείας ανάθεση του διαγωνισμού ελληνικού τελικού της Eurovision στο MAD TV», ζητώντας παράλληλα τη δημοσιοποίηση της σύμβασης που υπογράφηκε.



«Πίσω από τα φώτα»

Πάνω από τρία χρόνια, οι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis, στους οποίους ο Ανδρέας Κουρής χρωστάει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που πλέον ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, δίνουν αγώνα διαρκείας, έχοντας στο πλευρό τους ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης, σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιών.

Πάνω από τρία χρόνια διεκδικούν το δίκιο τους, με ένδικα μέσα, κινητοποιήσεις και μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τα φαντεζί σόου που συνδιοργανώνει ο Ανδρέας Κουρής με κρατικές αναθέσεις, έχοντας συχνά απέναντί τους διμοιρίες ΜΑΤ, φωνάζοντας «Πίσω από τα φώτα, πίσω απ’ τα βραβεία, απλήρωτοι εργαζόμενοι, φτώχεια και ανεργία» και επιμένοντας: «Δεν θα αφήσουμε ούτε μια στάλα από τον ιδρώτα μας στον Ανδρέα Κουρή».

Ολο αυτό το διάστημα έχουν απέναντί τους τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που σαν να μη συμβαίνει τίποτα αναθέτουν στον μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου και δύο φορές συλληφθέντα για χρέη πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ κρατικές φιέστες: Eurovision ’13 και ’14 (από ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ), το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΔΕΘ το 2013 και φέτος ξανά τη Eurovision από τη ΝΕΡΙΤ, με απευθείας ανάθεση που υπογράφηκε πέντε μόλις μέρες πριν από τις εκλογές.

Ενώ αναλαμβάνει κερδοφόρες φιέστες (των οποίων το υψηλό κόστος επωμίζεται και το Δημόσιο) ο επιχειρηματίας όχι μόνον αρνείται την εξόφληση των εργαζομένων, αλλά ποινικοποιεί και φιμώνει τον αγώνα τους, στρεφόμενος δικαστικά εναντίον τους και κατεβάζοντας τα βίντεο των κινητοποιήσεων από το Ιντερνετ. Τελευταίο κατόρθωμα η λογοκρισία του δελτίου ειδήσεων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 με 5λεπτο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης της Eurovision στον Κουρή. Το δελτίο «μπλοκαρίστηκε» στo YouTube από το MAD TV για λόγους… «copyright».

Αλλεπάλληλα σόου

Οι απολυμένοι των Μetropolis καταγγέλλουν άλλη μία φορά το σκάνδαλο, που έγινε συνήθεια: «Πώς γίνεται ο Ανδρέας Κουρής από τη μια να ισχυρίζεται ότι δεν έχει να μας πληρώσει, μη έχοντας καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις μας και τους μισθούς που μας οφείλει, και από την άλλη να διοργανώνει το ένα σόου μετά το άλλο, έχοντας βάλει χέρι και στο ζεστό κρατικό χρήμα;».

Αυτή τη φορά απευθύνουν το ερώτημα στους νέους, αρμόδιους, αριστερούς υπουργούς και αναρωτιούνται αν θα παρέμβουν.

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσαν ενήμεροι για το θέμα, αλλά δεν έκαναν προς το παρόν κάποιο σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου