Αρχική σελίδα

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! - Πρωτοφανής απαγόρευση στους 3 απολυμένους του μεζεδοπωλείου «Σαλαντίν» να πλησιάζουν το μαγαζί σε απόσταση 500 μέτρων


  


Με μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση, έπειτα από απαίτηση των αφεντικών,  οι 3 απολυμένοι του μεζεδοπωλείου «Σαλαντίν» για τους οποίους δίνεται ένας επίμονος αγώνας εδώ και αρκετό καιρό από σωματεία βάσης και συλλογικότητες δεν μπορούν να πλησιάσουν το μαγαζί  σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων! Κι ούτε να «αναφέρονται με κάθε τρόπο στην ιδιοκτήτρια του μαγαζιού. 

Έξω από το «Σαλαντίν»  είχε καταλήξει με πορεία η διαδήλωση που είχαμε διοργανώσει έξω από τον ελληνικό τελικό της Eurovision ως απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis προκειμένου, να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε έναν ακόμη δίκαιο εργατικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και για αποδείξουμε ότι η διασύνδεση των αυτοοργανωμένων εργατικών αγώνων είναι εφικτή.

Ας μην αφήσουμε την εργοδοτική ασυδοσία να επιβιώσει. Και πριν να ενηλικιωθεί, να μη γεράσει. Να σπάσουμε στην πράξη την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Παραθέτουμε την καταγγελία του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) και την επιστολή εργαζόμενης που παραιτήθηκε από το κατάστημα Σαλαντίν, μοιράζοντάς την σε συναδέλφους της, αλλά και στα αφεντικά (που αποτελεί ένα υπόδειγμα έμπρακτης συναδελφοσύνης, ταξικής αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας):



Η καταγγελία του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων

Η απαγορευμένη ζώνη του Κεραμεικού
Το Σαλαντίν με την βοήθεια των δικαστών απαγορεύει στους
3 απολυμένους του να συνεχίσουν την συνδικαλιστική τους δράση

Οι εργοδότες του Σαλαντίν επικαλούνται συνεχώς τους «νόμους και τα δικαστήρια» και αναφέρουν πως θα λογοδοτήσουν μόνο στα «κρατικά όργανα», αλλά εδώ και 2 χρόνια καταπατούν συστηματικά κάθε εργατικό νόμο προσπαθώντας να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων τους.

Είχαν ανασφάλιστους σχεδόν όλους τους εργαζόμενους τους επί 1,5 χρόνο: σύνολο 4.000 ένσημα χαμένα από τους εργαζόμενους που παρέμειναν στο ταμείο των αφεντικών. Καμμία καταβολή των νόμιμων επιδομάτων αδειών, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα επί 2 χρόνια: σύνολο δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία αντί να πάνε στους εργαζόμενους του Σαλαντίν που τα δικαιούνται κατέληξαν στις τσέπες των αφεντικών.

Τώρα χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα για να εκφοβίσουν τους απολυμένους, τους αλληλέγγυους, το σωματείο, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν στο μαγαζί. Απαγορεύουν μέσω προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, χρησιμοποιώντας ψέμματα και συκοφαντίες, στους 3 απολυμένους να «αναφέρονται με κάθε τρόπο στην ιδιοκτήτρια αλλά και να πλησιάζουν στο Σαλαντίν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων».

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανένα αφεντικό να απαγορεύει συνδικαλιστικές δράσεις που έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τα κεκτημένα και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είμαστε εργαζόμενοι σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από τον «νόμο των αφεντικών», αλλά είμαστε διαθετημένοι με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας να αλλάξουμε την πιάτσα της εκμετάλλευσης και του ξεζουμίσματος που έχουν φτιάξει.     

Δεν μας φοβίζουν τα 500 μέτρα  - Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω


Η επιστολή – καταγγελία της εργαζόμενης στο κατάστημα Σαλαντίν

«Προς τους εργοδότες του Σαλαντίν

Ξεκίνησα να εργάζομαι (επίσημα) στην επιχείρηση σας την 13/12/13.Προσλήφθηκα να δουλεύω ως σερβιτόρα ενώ εν γνώση μου υπέγραψα ότι δουλεύω ως μπουφετζού.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή έμαθα από τους συναδέλφους μου ότι η εργοδοσία χρώσταγε λεφτά από δεδουλευμένα (δώρα, επιδόματα, Κυριακές, νυχτερινά, αργίες). Μετά από κουβέντα που πραγματοποιήθηκε με τους συναδέλφους μου σε σχέση με εργασιακά μας ζητήματα, κλήθηκα από εσάς να απολογηθώ για τη συμμετοχή μου σε αυτήν μιας και ήμουν »νέα» στην δουλειά.

Οι εργασιακές διεκδικήσεις των συναδέλφων μετατράπηκαν σταδιακά από εσάς σε εκδικητικές απολύσεις λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Από την πρώτη στιγμή όσοι σταθήκαμε φανερά αλληλέγγυοι ήρθαμε αντιμέτωποι με ύβρεις, φωνές και εκβιασμούς όπως »και που νομίζεις ότι θα βρεις τώρα αλλού δουλειά μαλακισμένο?» από την εργοδότρια Β.Γ.

Η απάντηση σας προς το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης των άδικα απολυμένων συναδέλφων μας και στην απεγνωσμένη σας προσπάθεια να φέρετε πίσω τους εκατοντάδες πελάτες που δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στο μαγαζί, ήταν ένα δημόσιο κύμα συκοφαντιών και ψεμμάτων. Η συναδελφική αλληλεγγύη σας έφερε τόση ταραχή που φτάσατε στο σημείο χωρίς ντροπή να επικαλεστείτε, ότι η συνδικαλιστική δράση των απολυμένων είχε ως αιτία την επιπλοκή της εγκυμοσύνης σας… ξεκάθαρη επίκληση στο συναίσθημα των απογοητευμένων πελατών και ψυχολογικού εκβιασμού των απολυμένων αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων του μαγαζιού.

»ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ?»

Μπροστά στον εκβιασμό της ανεργίας που μου πουλήσατε σας δίνω την παραίτηση μου (για να μην έχετε να συντηρείτε και εμένα!), δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλα τα αιτήματα των απολυμένων συναδέλφων, και με την σειρά μου αξιώνω καταβολή υπόλοιπου δεδουλευμένων, δώρων και επιδομάτων.

Όσο σκληροί και αν είναι οι καιροί ούτε σας πουλάμε την αξιοπρέπεια μας, ούτε θα την αγοράσετε.

16/05/14

Μ.Ρ.Τ

Υ.Γ: Η τελευταία προκλητική σας κίνηση με την επιβολή των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων προς τους απολυμένους συναδέλφους μας, δείχνει πόσο αξιολύπητοι είστε….»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου