Αρχική σελίδα

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τα συνδικαλιστικά σωματεία καταγγέλλουν την απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα μας από τον Ανδρέα Κουρή
Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Πταισματοδικείο Αθηνών στην οδό  Λουκάρεως  πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί (8/1) από απολυμένους των καταστημάτων Metropolis, αλληλέγγυους και μέλη συνδικαλιστικών σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του απολογητικού υπομνήματος 13 απολυμένων σε Πταισματοδίκη, μετά  από την άσκηση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον τους, ο ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και της άλλοτε αλυσίδας καταστημάτων Metropolis, Ανδρέας Κουρής.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκαν ενημερωτικά κείμενα σε πολίτες που βρέθηκαν στα δικαστήρια, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και περαστικούς και πετάχτηκαν τρικάκια στα οποία καταγγείλαμε την ευθεία απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα μας από τον Ανδρέα Κουρή. Υπενθυμίζουμε ότι η μήνυση έγινε επιλεκτικά κατά 12 απολυμένων που κέρδισαν άκρως επιβαρυντική για τον Ανδρέα Κουρή δικαστική απόφαση, καθώς και κατά ενός απολυμένου, που κατέθεσε (!) υπέρ μας στο συγκεκριμένο δικαστήριο.


Στο πλευρό μας τα σωματεία

Άμεση ήταν η αντίδραση συνδικαλιστικών σωματείων, έπειτα από τη δημόσια καταγγελία μας για τη μήνυση του Ανδρέα Κουρή, που με ψηφίσματά τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον επίμονο και επίπονο αγώνα μας , ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την απόπειρα ποινικοποίησής του από τον γνωστό επιχειρηματία.

 «Το θράσος  του υπόδικου κ. Αντρέα Κουρή δεν έχει τέλος. Ενώ αρνείται πεισματικά να καταβάλει μισθούς 4-5 μηνών και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στα καταστήματα Metropolis -που έχει καρπωθεί παράνομα-, εσχάτως προχώρησε σε μήνυση εναντίον απολυμένων» αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που «εκφράζει την αλληλεγγύη της στους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis, την αμέριστη συμπαράστασή της, και δηλώνει ότι θα είναι αρωγός τους μέχρι την τελική τους δικαίωση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος δηλώνει ότι «συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων της αλυσίδας καταστημάτων Metropolis κατά της μηνυτήριας αναφοράς του Ανδρέα Κουρή».«Η εργοδοτική τρομοκρατία και η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων δεν μας φοβίζει. "Ο αγώνας των απολυμένων εργαζόμενων στα καταστήματα Metropolis για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων είναι αγώνας όλων μας για αυτό και βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό τους", αναφέρει ο Σύλλογος Βιβλίου – Χάρτου Αθήνας.


Την αμέριστη συμπαράστασή του στους απολυμένους εργαζόμενους των καταστημάτων Metropolis  εκφράζει ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που, όπως αναφέρει, μετά από τον διετή αγώνα τους για να πληρωθούν μισθούς και αποζημιώσεις που τους οφείλονται, βρίσκονται τώρα και μηνυμένοι από τον υπόδικο μπαταχτσή μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή, με την τραγελαφική κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». «Ως Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους των καταστημάτων Metropolis. Εκδώσαμε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους ήδη από τον Απρίλιο του 2012 και συμμετείχαμε σε αμέτρητες κινητοποιήσεις στο πλευρό τους, για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Όλα αυτά δεν ήταν «στη σφαίρα της φαντασίας» κανενός μας. Ήταν, και είναι, η ζοφερή πραγματικότητα που θέλησε, και θέλει, να επιβάλει ο Ανδρέας Κουρής στους πρώην υπαλλήλους του, προκειμένου ο ίδιος να συνεχίσει να απολαμβάνει τη δική του χλιδάτη πραγματικότητα». Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία, να σταθούμε απέναντι σε όσους νομιμοποιούν την κοινωνική βαρβαρότητα. Καλούμε κι εμείς με τη σειρά μας σε συσπείρωση γύρω από τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων των καταστημάτων Metropolis όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να ορθωθεί ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις απόπειρες ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων» καταλήγει στο ψήφισμά του ο ΣΜΕΔ.

«Ο υπόδικος Ανδρέας Κουρής, αντιλαμβανόμενος πως ο κλοιός γύρω του στενεύει, λόγω του επίμονου και επίπονου αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis τα τελευταία δύο χρόνια, όχι μόνο στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στα δικαστήρια, προχώρησε σε μήνυση εναντίον τους, , προκειμένου να μην τους  καταβάλλει τους μισθούς 4-5 μηνών και τις αποζημιώσεις απόλυσης  που έχει καρπωθεί παράνομα» επισημαίνει  η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Επειδή, είμαστε πεπεισμένοι πως ο Ανδρέας Κουρής, με τη μήνυση που καταθέτει αποπειράται απεγνωσμένα να περισώσει όσα καρπώθηκε από τον ιδρώτα των εργαζομένων αλλά και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis μέχρι την πλήρη δικαίωση των αιτημάτων τους που αφορούν την καταβολή των οφειλόμενων μισθών και των αποζημιώσεών τους» τονίζει η ΣΒΕΟΔ.«Ο Α. Κουρής καρπώνεται τα κέρδη από διαφημίσεις και διοργανώσεις πολυδάπανων εκδηλώσεων μέσω της MAD TV Α.Ε. ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε από το κράτος η διοργάνωση της Eurovision παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε για χρέη 1,4 εκ. ευρώ, που αφορούσαν τη μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς, συλλογικότητες να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων- απολυμένων των καταστημάτων Metropolis», επισημαίνει το  Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Wind και ζητά την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», αναφέρει για τη μήνυση του Ανδρέα Κουρή ότι «είναι φανερό ότι είναι σαφή προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απολυμένους που συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, να τους υποχρεώσει σε υποχώρηση με την απειλή εμπλοκής τους σε πολυετείς δικαστικές προσφυγές!». Και καταλήγει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους απολυμένους, στηρίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα τους να αντισταθούν στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι σε όσους νομιμοποιούν την κοινωνική βαρβαρότητα, καλούμε σε συσπείρωση γύρω από τον αγώνα τους  -και σε κάθε εργατικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- ώστε να ορθώσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις απόπειρες ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων».

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Αττικής δηλώνει ότι στέκεται αλληλέγγυο στους απολυμένους των Metropolis.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών «καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων και στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων μέχρι την πλήρη δικαίωση των αιτημάτων τους που αφορούν την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεών τους. Ο αγώνας που δίνουν οι συνάδελφοι 2 χρόνια, αποτελεί πράξη αντίστασης στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και σε όσους νομιμοποιούν την κοινωνική βαρβαρότητα» αναφέρει.

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis. Δηλώνουμε πως η τακτική της τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης του αγώνα από τους κεφαλαιοκράτες, όχι μόνο δεν μας τρομάζει, αντίθετα μας πεισμώνει βαθύτερα και μας γεμίζει δύναμη για κλιμάκωση της αντίστασής μας απέναντι στην επιχειρούμενη λεηλασία της εργασίας και της ζωής μας. Όταν απολύουν έναν από μας θα μας βρίσκουν όλους απέναντί τους!», αναφέρει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Κουρή, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα επισημαίνει: «Όπως φαίνεται ζήλωσε δόξαν ACS, η οποία είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση με εξίσου φαιδρά επιχειρήματα τον συνάδελφο Χρήστο Γιαμπουράνη μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΣΕΤΤΕΑ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ (Εργατικού Κέντρου Αθήνας). Δεν πήρε το μάθημα του από την κατάληξη εκείνης της υπόθεσης στην οποία το δικαστήριο έκρινε απαράδεκτο το περιεχόμενο της μήνυσης  και απάλλαξε τον συνάδελφο. Δεν συνειδητοποίησε ότι ο εκφοβισμός των εργαζομένων δεν περνάει, η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων μας γυρίζει μπούμερανγκ σε όποιους δεν σέβονται την ζωή και την αξιοπρέπειά μας».

«Η μέθοδος που ακολούθησε ο Κουρής είναι πασίγνωστη σε όλους μας, και έχει πια γίνει καθεστώς στο πλαίσιο των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων της τάξης των εργοδοτών: τρομοκράτηση των εργαζόμενων ότι τα έσοδα της εταιρείας «έχουν πιάσει πάτο»,  στην αρχή καθυστερήσεις μισθών, μετά έναντι, μετά καθόλου μισθοί, τελικά απολύσεις, είτε με πτώχευση, είτε με άρθρο 99. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δέχθηκαν τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, παραμένουν απλήρωτοι πιστεύοντας ότι έτσι τουλάχιστον θα διασφαλίσουν τη δουλειά τους, δεν διαμαρτύρονται και οδηγούνται σε ένα αδιέξοδο. Τελικά καταλήγουν νομοτελειακά  στη θέση του απλήρωτου απολυμένου/άνεργου, χωρίς αποζημίωση ή ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.  «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που διεξάγουν οι απολυμένοι/απλήρωτοι εργαζόμενοι στα καταστήματα Metropolis να τους καταβληθούν οι οφειλόμενοι σε αυτούς μισθοί καθώς και οι αποζημιώσεις για την απόλυσή τους.  Το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα αυτό και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου