Αρχική σελίδα

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Σε εξέλιξη παρέμβαση αλληλεγγύης στον αγώνα μας στο Μάλμε στη Σουηδία έξω από τη Eurovision



ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΡΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΛΜΕ 
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ


Παρέμβαση για τον αγώνα των απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis πραγματοποιούν εδώ και κάποια ώρα δεκάδες αλληλέγγυοι έξω από το στάδιο που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι αλληλέγγυοι έχουν υψώσει πανό στο οποίο αναφέρεται στα αγγλικά: «Η ΕΛΛΑΔΑ  ΣΤΗ EUROVISION – ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ METROPOLIS TOY ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΡΗ».


Επιπλέον, οι αλληλέγγυοι πέταξαν τρικάκια στα οποία αναγράφονται τα ακόλουθα συνθήματα:  «Πίσω από τα φώτα, πίσω από τα βραβεία απλήρωτοι εργαζόμενοι φτώχια κι ανεργία»,  «Ανδρέα Κουρή μην ξεχνάς μας χρωστάς», «Ανδρέα Κουρή από την Αθήνα μέχρι το Μάλμε θα μας βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου», «Λουκέτο σε 13 καταστήματα, περίπου 180 απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι. Αυτό είναι το έργο του Ανδρέα Κουρή στα Μetropolis», «Εργοδοτική ασυδοσία στην Ελλάδα: IS FREE!», «Οι μισθοί πείνας στην Ελλάδα μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους», «Στην Ελλάδα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη οι εργοδότες πετούν τους εργαζόμενους απλήρωτους στο δρόμο».
 
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται από τους αλληλέγγυους:



"Πριν από 3,5  χρόνια ο Ανδρέας Κουρής, ένας νέος «επιτυχημένος επιχειρηματίας» στην Ελλάδα στον οποίο ανήκει το μουσικό τηλεοπτικό κανάλι MAD TV και ένας όμιλος εταιρειών γύρω από αυτό με παρουσία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας δισκοπωλείων Metropolis η οποία κατείχε ποσοστό μεγαλύτερο από το  50% των πωλήσεων στη σχετική ελληνική αγορά.

Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια, ο Ανδρέας Κουρής κατάφερε να κλείσει 13 καταστήματα Metropolis  -αφήνοντας σήμερα ανοιχτό μόνο ένα - και  να απολύσει 180 εργαζόμενους (από τους συνολικά 220 που απασχολούσε η επιχείρηση). Σχεδόν στους μισούς από αυτούς αρνείται μέχρι και σήμερα να καταβάλει τους χρωστούμενους μισθούς και τις αποζημιώσεις, οφείλοντάς τους ένα χρηματικό ποσό που ξεπερνάει 600.000 ευρώ, το οποίο, φυσικά, το έχει βάλει στην τσέπη του.

Παρόλο που ο Ανδρέας Κουρής ισχυρίζεται εδώ κι ενάμιση χρόνο ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς και τις αποζημιώσεις που οφείλει στους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis, βρίσκει χρήματα για τη διοργάνωση πανάκριβων εκδηλώσεων - διαγωνισμών, όπως αυτή της Eurovision.  Ας  σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η  ελληνική κρατική τηλεόραση ανέθεσε απευθείας και  με αδιαφανείς διαδικασίες τη διοργάνωση της ελληνική συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία και συγκεκριμένα στον Ανδρέα Κουρή.

Απέναντι στην επιχειρούμενη ληστεία των μισθών και των αποζημιώσεών μας, εμείς οι απλήρωτοι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis αποφασίσαμε να αντιδράσουμε.  Εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουμε έναν αμείωτο σε ένταση αγώνα, στο δρόμο και στα δικαστήρια, έχοντας αποφασίσει να μη χαρίσουμε ούτε μια σταγόνα από τον ιδρώτα μας στον Ανδρέα Κουρή. Με την πραγματοποίηση περίπου 70 συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, έξω από τα καταστήματα των Metropolis που είχαν απομείνει και έξω από τις γλαμουράτες φιέστες που διοργανώνει ο Ανδρέας Κουρής, όπως αυτή της Eurovision, προκειμένου να πλουτίσει περισσότερο στην πλάτη μας. 

Βέβαια, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής συμπεριφέρεται ανάλογα με τους υπόλοιπους εργοδότες, αφού η εργοδοτική ασυδοσία ζει και βασιλεύει με την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών και την κωλυσιεργία των δικαστικών αρχών.

Στην Ελλάδα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, να τους έχουν απλήρωτους και τελικά να τους πετούν απλήρωτους στο δρόμο. Με το ποσοστό της επίσημης ανεργίας να καλπάζει συνεχώς ξεπερνώντας το 27%, με 450.000 οικογένειες να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, με μισθούς που κυμαίνονται γύρω στα 450 ευρώ, με 400 χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, με νέες μορφές χαμηλόμισθης εποχικής εργασίας για τους άνεργους νέους και με περισσότερες από 3.000 αυτοκτονίες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους οι εργοδότες πλουτίζουν ακόμη περισσότερο μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας των απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis είναι μια δυνατή φωνή αντίστασης που βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία
και την ασυλία που της παρέχουν η πολιτική εξουσία και οι κρατικοί μηχανισμοί.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis
Αλληλέγγυοι στον αγώνα των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου