Αρχική σελίδα

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Κάλεσμα δημόσιας στήριξης των εργαζόμενων στα Metropolis

Αγαπητοί καλλιτέχνες,
Αγαπητοί άνθρωποι με αγάπη για την μουσική.

 Ύστερα από 27 χρόνια παρουσίας στην λιανική πώληση, τα καταστήματα Metropolis οδηγούνται στην πτώχευση. Τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που ο νέος ιδιοκτήτης Ανδρέας Γ. Κουρής (ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιρειών) απέκτησε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, κατάφερε να κάνει τα… ακατόρθωτα:

Συρρίκνωσε τον αριθμό των καταστημάτων της επιχείρησης από 12 σε μόλις τρία εκ’ των οποίων το κατάστημα που βρίσκεται στο Mall θα κλείσει στα μέσα Ιουνίου (σύμφωνα με ανακοίνωση της εργοδοσίας), ενώ το κατάστημα της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό από την Τετάρτη 23/5 αφού οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στην συνεχή κοροϊδία του εργοδότη, προχώρησαν σε ομαδική επίσχεση εργασίας.

Περιόρισε το προσωπικό της, από 220 και πλέον εργαζόμενους που τη στελέχωναν σε περίπου 80, πραγματοποιώντας πάνω από 140 απολύσεις.

Επέβαλε μόνιμη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών που, πλέον, ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

Καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δόσεων των αποζημιώσεων στους απολυμένους συναδέλφους μας, ενώ δεν δίστασε να εκβιάσει κάποιους να λάβουν τη μισή αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται υπογράφοντας ότι την πήραν ολόκληρη, προφανώς φοβούμενοι ότι δεν θα λάβουν ποτέ όλες τις δόσεις.

Και το κυριότερο, έβαλε την επιχείρηση στο περιβόητο «άρθρο 99» του πτωχευτικού κώδικα που είναι γνωστό ότι αποτελεί προθάλαμο της πτώχευσης, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές και τις οφειλές του προς το Δημόσιο. Φέσωσε τους προμηθευτές (κυρίως δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους) από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Έτσι, κατάφερε να επιφέρει την πλήρη απαξίωση των καταστημάτων που απέμειναν αφού, πλέον, λειτουργούν με ελάχιστα εμπορεύματα ως τα απομεινάρια των παλιών Metropolis.

Τα Metropolis δεν είναι ιδέα. Δεν έγινε από μόνο του ένας χώρος πολιτισμού και μουσικής κουλτούρας. Εμείς οι εργαζόμενοι δουλέψαμε σκληρά και με το πάθος που είχαμε για την μουσική, το αναδείξαμε στο μεγαλύτερο δισκοπωλείο της Ελλάδας χωρίς να καρπωθούμε τίποτα πέρα του πενιχρού μισθού μας (που ένα μεγάλο μέρος του ξοδευόταν στην αγορά βινυλίων και αργότερα CD). Όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι άνθρωποι του Metropolis μεγαλώσαμε μέσα από την μουσική. Ακούσαμε νέες παραγωγές, προτείναμε παλαιότερες, αγαπήσαμε και στηρίξαμε νέους καλλιτέχνες, αναμέναμε με αγωνία νέα ακούσματα, πήγαμε σε συναυλίες, επιμείναμε στην ύπαρξη καταλόγου στα ράφια του καταστήματος, αγαπήσαμε την μουσική. Παράλληλα παραμείναμε οι τελευταίοι τροχοί στο όχημα της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, κακοπληρωμένοι, σε δύσκολες συνθήκες εργασίας. Σήμερα καταλήγουμε να μην έχουμε ούτε τα προς το ζην για εμάς και τις οικογένειες μας, ούτε και να γνωρίζουμε τίποτα για το μέλλον μας.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Metropolis, γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στις πωλήσεις των καταστημάτων, καθώς και την απαξίωση του μουσικού προϊόντος, έπειτα και από την επιλογή των δισκογραφικών να τα «χαρίζουν» σε «σακούλες» μαζί με τις κυριακάτικες εφημερίδες (με πρωτεργάτη και συνεχιστή αυτής της κίνησης τον Κώστα Γιαννίκο – αυτόν που μαζί με τον θείο του εργοδότη μας, Γιώργο Κουρή, άφησαν απλήρωτους και δίχως αποζημιώσεις τους 650 εργαζόμενους του ALTER). Όμως, το ίδιο καλά γνωρίζουμε ότι από την πτώση των πωλήσεων του CD έως το λουκέτο η διαφορά είναι μεγάλη και η απόσταση ακόμη μεγαλύτερη.

Δεν θέλουμε να κάνουμε μνημόσυνα για το Metropolis.

Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι, είμαστε εργαζόμενοι που διεκδικούμε τα αυτονόητα:

- Την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων μισθών μας
- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας
- Την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων των απολυμένων συναδέλφων μας
- Την κατοχύρωση της καταβολής των αποζημιώσεών μας σε περίπτωση πτώχευσης

Όσοι από εσάς κουβεντιάσατε για μουσική μαζί μας, ακούσατε μουσική μαζί μας, προτείνατε μουσική μαζί μας, σας καλούμε και σήμερα να είστε μαζί μας.

Ζητάμε την δημόσια στήριξη του αγώνα μας, την έμπρακτη συμπαράσταση σας μέσα από τις μελλοντικές δράσεις μας, την συμμετοχή σας στην αντίσταση που προβάλουμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την δημιουργία ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με σκοπό την αλληλεγγύη στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Εργαζόμενοι/ες - Απολυμένοι/ες στα καταστήματα Metropolis
ergazomenoimetropolis@gmail.com
Εργαζόμενοι/ες στα Metropolis στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου